Babka jogurtowa • przepis • składniki • przygotowanie
Czy jogurt może sprawić, że ciasto będzie jeszcze bardziej puszyste i wilgotne? Ależ oczywiście! Nasz przepis na babkę jogurtową z lukrem to doskonały przykład takiego połączenia. Poznaj nasz przepis na to bajecznie pyszne ciasto!

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY MASŁO Z CUKREM
Do misy miksera dodajemy masło i oba cukry. Miksujemy na wysokich obrotach, aż utworzy się jasna, puszysta masa.
DODAJEMY JAJKA
Do masy wbijamy jajka i dalej ubijamy.
DODAJEMY OLEJ
Gdy masa będzie puszysta, a jej objętość się podwoi, zaczynamy powoli dodawać olej, cały czas ubijając masę. Wyłączamy mikser.
DODAJEMY PRZESIANĄ MĄKĘ I PROSZEK DO PIECZENIA
Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia wprost do misy miksera. Mieszamy wszystko szpatułką.
DODAJEMY JOGURT
Gdy masa będzie jednolita dodajemy jogurt i znowu delikatnie mieszamy szpatułką.
PIECZEMY BABKĘ
Formę smarujemy masłem i podsypujemy bułką tarta, a potem przelewamy do niej ciasto. Pieczemy przez ok. 35-40 minut, co jakiś czas sprawdzając stopień zarumienienia. Potem studzimy - najpierw w formie przez 10-15 minut, potem na kratce do studzenia lub talerzu.
PRZYGOTOWUJEMY LUKIER
Do miseczki wsypujemy cukier puder, dodajemy łyżkę ciepłej wody oraz 1 łyżkę wyciśniętego soku z cytryny. Wszystko energicznie mieszamy.
OZDABIAMY BABKĘ
Wystudzoną babkę polewamy lukrem, a potem ozdabiamy drażami wierzch babki. Gdy lukier stężeje babka jest gotowa do jedzenia!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4363,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
872,8 kcal
Tłuszcz
42 g
Węglowodany
107,3 g
Błonnik
0,4 g
Białko
17,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Masło orzechowe
Tylko trzy proste składniki wystarczą, by przygotować pyszne, domowe masło orzechowe! Posmaruj nim pieczywo lub wykorzystaj je w potrawach kuchni w stylu azjatyckim.

Szpinakowe smoothie z morelami
Zielone smoothie świetnie nadaje się na śniadanie. Spróbuj szpinakowego z morelami i winogronami!

Tarta waniliowa na spodzie z płatków cynamonowych
Ciasto z płatków śniadaniowych? Paweł ma na nie świetny przepis! Prosta tarta z kremem waniliowym na spodzie z płatków cynamonowych zasmakuje fanom słodkości w każdym wieku. Spróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jarski żurek łemkowski
Niech przy wielkanocnym stole każdy znajdzie coś dla siebie! Sprawdź, jak smakuje jarski żurek łemkowski Karola Okrasy i ciesz się smakiem prawdziwej polskiej tradycji!

Ciasto z wiśniami i kruszonką migdałową – przepis
Puszyste ciasto, lekko kwaśne wiśnie i słodka kruszonka migdałowa to połączenie doskonałe dla każdego fana słodkości!

Pęczak z orzechami i pieczarkami
Spróbuj kaszy pełnej smaku i aromatów – z dodatkiem orzechów, kwasu chlebowego, a także orzeźwiającej cytryny!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pizza z mortadelą, pesto pistacjowym i burratą
Błyskawiczna w przygotowaniu pizza z wyjątkowymi dodatkami we włoskim stylu. Przygotuj proste i pyszne pesto pistacjowe i poznaj smak pizzy pistacjowej ze świeżą burratą.

Ryż smażony z warzywami i jajkiem
Jak wykorzystać resztki ugotowanego ryżu? Na przykład przygotować smażony ryż z jajkiem i warzywami! Nie znasz takiego połączenia? Koniecznie sprawdź przepis Kingi! To superdanie zero waste!

Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym
Idealne jako lekkie śniadanie lub przekąska w ciągu dnia! Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym zawsze warto mieć pod ręką – zwłaszcza te, które upieczemy sami, w domowej kuchni.