Sałatka chlebowa z jajem poszetowym według Okrasy • przepis • składniki • przygotowanie
Niesztampowy pomysł na chleb! Zamiast tradycyjnej kanapki – pyszna sałatka. Świetna na śniadanie lub przyjęcie.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE
2 blachy do pieczenia, naczynie żaroodporne, papier do pieczenia, pierścień do gotowania jaj i naczynie żaroodporne Rozgrzej piekarnik do 180-190°C (termoobieg) Przygotuj wcześniej: Plastry kindziuka połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie przykryj kolejnym kawałkiem papieru do pieczenia i przyciśnij drugą blachą. Włóż do piekarnika nagrzanego do 160°C (termoobieg) i piecz przez mniej więcej 20 minut. Następnie pozostaw w piekarniku przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika zdejmij blachę i papier do pieczenia i odstaw do ostygnięcia. Czerwone papryki polej oliwą z oliwek i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez mniej więcej 25-35 minut. Następnie wydrąż gniazda nasienne, obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki. Przygotowanie Bakłażan kroimy na podłużne kawałki, wycinamy miąższ razem z gniazdami nasiennymi. Miąższ kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Pokrojony miąższ marynujemy solą i pieprzem, polewamy niewielką ilością oleju rzepakowego oraz dodajemy 1 ząbek czosnku , pokrojony w plastry. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190°C do momentu skarmelizowania i zarumienienia. Następnie wyjmujemy i odstawiamy w celu przestudzenia. Pozostały miąższ bakłażana ze skórką kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, smażymy bakłażana. Doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem. Smażymy do momentu jego zarumienienia. Następnie dodajemy 1 łyżkę miodu, mieszamy i chwilę smażymy. Gdy bakłażan się skarmelizuje, dodajemy mniej więcej 4 łyżki octu balsamicznego. Mieszamy, zmniejszamy ogień i czekamy, aż ocet balsamiczny wyparuje, następnie przekładamy na talerz. Chleb wieloziarnisty obieramy ze skórki (będziemy używać tylko miąższu chleba). Miąższ rwiemy w dłoniach na mniejsze części. Pokruszony chleb przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polewamy niewielką ilością oleju rzepakowego i posypujemy 1 ząbkiem czosnku pokrojonym w plastry. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (na mniej więcej 10 minut). Następnie wyjmujemy z piekarnika i na chwilę odstawiamy w celu przestudzenia. Piwo przelewamy do rozgrzanego garnka. Dodajemy biały ocet winny. Czekamy do momentu zagotowania. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i mieszamy (zagotowane piwo z octem musi przestać się pienić). Następnie do garnka przekładamy pierścień do gotowania jaj i wybijamy do niego jajo. Drugie jajo wybijamy z boku, poza pierścieniem i za pomocą łyżki rolujemy je. Czekamy ok. 2 minut, powoli gotując jaja. Jaja wyciągamy, gdy białko się zetnie i nabierze koloru kawy (żółtko w środku powinno być płynne). Jaja wyjmujemy na talerz, czynność powtarzamy z pozostałymi dwoma jajami. Lekko przestudzone kawałki chleba przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, kilka pomidorków rozgniatamy, by sok z pomidorów wsiąkł w chleb. Dodajemy pokrojone w plastry szalotki, 1 ząbek czosnku pokrojony w plastry, porwaną bazylię, pokrojoną paprykę , usmażoną skórkę bakłażana i upieczony miąższ bakłażana, olej rzepakowy i niewielką ilość octu winnego. Doprawiamy solą i pieprzem, całość mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę przekładamy do większej miski, posypujemy rukolą , dodajemy upieczone plastry kindziuka. Sałatkę posypujemy serem twarogowym wędzonym, na koniec na sałatce układamy jaja poszetowe, dekorujemy rukolą i polewamy olejem rzepakowym.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2586,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
646,7 kcal
Tłuszcz
16,4 g
Węglowodany
87 g
Błonnik
28,5 g
Białko
28,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Roladki z indyka z nadzieniem serowo-sezamowym
Pyszny pomysł na grillowane sznycle z indyka, wypełnione masą serową, sezamem oraz bazylią. Grill, że palce lizać!

Dorsz z pappardelle z marchewki
Danie, które spokojnie moglibyście znaleźć w niejednej restauracji, czyli dorsz z pappardelle z marchewki! To pyszne połączenie, które zjawiskowo prezentuje się na talerzu.

Soczewiaki z pieczarkami i kwaśną śmietaną
Zielona soczewica i pieczarki to podstawa wyśmienitego farszu, którym wypełnisz regionalne soczewiaki – kotleciki ziemniaczane, które świetnie sprawdzą się zarówno jako danie główne, jak i dodatek do zupy.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kompot zimowy
Pełen owoców, żurawiny i aromatycznych przypraw kompot zimowy rozgrzeje każdego w chłodne dni. Zobacz, jak łatwo przygotować ten pyszny i bogaty w witaminy napój. Skorzystaj z naszego przepisu, który idealnie wpisuje się w zimowy klimat.

Panna cotta
Włoska klasyka w lekkim i leśnym wydaniu – oto deserowa propozycja Darii, którą zjesz tak szybko, jak przygotujesz!

Sałatka z grillowaną kukurydzą i cukinią
Do czego wykorzystać grillowaną kukurydzę i cukinię? Sprawdź przepis Kingi na pyszną sałatkę i zasmakuj w grillowanych warzywach z wędzonym twarogiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krem sułtański ze świeżymi owocami
Wyjątkowy, klasyczny deser, który od lat święci triumfy w polskich kawiarniach. Dowiedz się, jak prosto przygotować go w zaciszu domowej kuchni, i wypróbuj przepis Pawła!

Halibut na parze z sosem paprykowym
Delikatny i niezwykle smaczny obiad. Tę pyszną rybę z makaronem z cukinii i sosem paprykowym, dzięki urządzeniu Monsieur Cuisine przygotujesz już w 25 minut. Koniecznie spróbuj!

Racuchy bez drożdży ze śliwkami
Pyszne i rumiane racuchy bez wyrastania! Wypróbuj ten prosty przepis i przygotuj puszyste placuszki z dodatkiem śliwek.